Norwegian English Greek

Mykonos

  Mykonos er kjent som de homofiles hovedstad i Hellas, uten at dette bør få andre til å holde seg unna. Byen er også den mest internasjonale og dyreste (ved siden av Santorini), uten at dette heller bør skremme. Men noen vil nok bare kaste et blikk ut av fergeporten og begi seg raskt videre.

  Mykonos er den mest internasjonale og utviklede av de greske øyene. Du finner turkisblått hav, klipper, vindmøller og fantastiske strender, men likevel er det neppe mye som minner den vanlige norske hellasturist om det genuint greske. Øya er ganske liten, en drøy mil i alle retninger og har ca. 7000 faste innbyggere. Utenom "hovedstaden" Mykonos (Hora) finnes det fire-fem andre reisemål: Ornos og Plati Gialos i sør, Elia i vest og Kalafatis i øst.

  Vi andre kan promenere i trengsel blant små, fikse designbutikker og la oss lure inn til overpriset restaurantmat av enten det europeisk middelmådige eller gourmandsk overdådige slaget.

  Joda her fant vi en strand, hvor man av fri vilje lå tett i tett og det fantes Champagne til den nette sum av 1 mill NOK. Det sier litt om hvem som frekventerer en del strender på Mykonos.

  Enorme yachter med lettbåter på 40 for som frakter de rike og bortskjemte inn for å nyte strand, vann og party.

  Men man kan ikke unnslå at hovedbyen, Mykonos by, er sjarmerende. Den har mange vakre partier, bl.a. "Lille Venezia" med fargerike hus på påler og kafeer helt ned til vannkanten. I området nedenfor de berømte, hvite vindmøllene vandrer byens maskot; pelikanen rundt og lar seg villig fotografere av japanere og amerikanere.

  Nattelivet er allsidig, heftig og ustoppelig til langt ut i de små timer. For øvrig har byen museer for folkekunst, skipsfart og arkeologi, samt et kommunalt kunstgalleri - om det skulle interessere mer.

  Det myldrer av feriegjester fra hele verden; Mykonos har en kosmopolitisk atmosfære og ikke så rent lite eksklusivt preg. Det greske blir mer en ramme og kuliss. Dette er stedet for vakre mennesker med sansen for det gode liv og høyt tempo. Her møter du rike grekere og italienere, ryggsekkturister og cruisegjester om hverandre. Barer og nattklubber finnes over hele øya, men selvfølgelig tettest i Mykonos by. Det er forresten en grunn til at vindmøllene er her; det kan blåse en del. Meltemien merkes virkelig. Og kan gjøre det tøft både å komme til øya og legge til. Selve havnen ligger litt utenfor byen, og er vel i grunnen ikke spesielt mye å skryte av. Ved mye vind, litt vanskelig å legge til. Ikke lys ved nattestid, en enslig taverna, og en bitteliten matbutikk.

  Mykonos ble oppdaget av hippier, homser og rikfolk allerede på 1960-tallet og siden har turismen tatt overhånd. Øya går således for å være ganske så frisinnet og outrert, og den er ikke så lite av et sjekkested midt på sommeren. Kanskje vil du heller dra hit litt utenfor sesongen hvis du allerede har en kjæreste. Ellers er Mykonos karrig; fiske er eneste næringsvei som kan gi et slags utkomme.

  De beste strendene på øya finner du sør for Mykonos by, Paradise og Super Paradise. Men det finnes også mange andre gode strender på hele øya. De består stort sett av sand og er relativt barnevennlige, men de er ikke langgrunne.  Det finnes et godt tilbud av vannsportsaktiviteter, her kan du lære vindsurfing, dykking og å stå på vannski.

  Blant severdighetene i Mykonos by bør nevnes den kritthvite kirken Paraportiani med sine fire kapeller formet som en "T". De innfødte hevder for øvrig at det skal finnes hele 700 kirker og kapeller på øya; nærmest et hvert gravsted gjelder som kirke og hver familie bygde sin egen som vern mot havet og takk for at man kom helskinnet hjem fra ferd! Nord i gamlebyen finner du Alefkandhra-kvartalene, også kalt Lille Venezia, der husene står på påler i havet. På en høyde over byen står de majestetiske vindmøllene, og i sentrum kan du se Tria Pighadia ("plassen med de tre brønner") hvor hele byens vannforsyning kom fra inntil 1956. Mykonos har også et arkeologisk museum, et folkemuseum og et meget interessant maritimt museum.

  Alt er bygget i hvitt. Hovedstaden Chora ligger på vestsiden. Det kan være lett å gå seg vill i de smale gatene som er et sant kaos som går i hverandre. Du må ha tunga rett i munnen når du skal hjem nattestid...

  Sammen med sin skjønnhet, koselige hus, de mange vindmøller og gjestfriheten er det en grunn for at så mange faller for Mykonos og kommer igjen år etter år. Mykonos er forøvrig også et av de mest liberale reisemål for homoseksuelle, utenom Amsterdam, i verden.

  Det er ikke lett å få tak i drosje om du kommer med båt. Det blåser heftig, og kan være vanselig å legge til. Og havnen er så mørk man skal faktisk være forsiktig når man går iland. Et stykke til byem, bussholdeplass rett ved, taxi er ingen lett affære å få tak på. 

   

  Mer i denne kategorien « Athen Naxos »

  17 Kommentarer

  Skriv en kommentar

  Husk å fylle ut alle felter merket med (*). HTML-kode kan ikke benyttes.

  Følg oss underveis

  «November 2018»
  ManTirOnsTorFreLørSøn
     1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930